marți, 2 februarie 2010

CUM SA PREVII CANCERUL PRINTR-O ALIMENTATIE SANATOASA?


Mâncarea sănătoasă ajută la prevenirea cancerului. Există 50 de alimente care protejează şi uneori sunt capabile să lupte împotriva celulelor canceroase.
1. Ananasul
Antioxidanţi bogaţi în vitamina C şi E protejează celulele atacate de diverse molecule. Ananasul conţine minerale valoroase, cum ar fi zincul şi seleniul care inhibă dezvoltarea cancerului.
2. Caisele
Sunt deosebit de bogate în antioxidanţi. Vitaminele din aceste fructe cresc capacitatea de reacţie a pielii la razele ultraviolete cancerigene.
3. Usturoiul sălbatic
Are sulfuri care conţin substanţă secundară de plante. Previne dezvoltarea cancerului.
4. Broccoli
E cea mai bună legumă împotriva cancerului. Are cea mai mare densitate de vitamine şi minerale - vitamina C, E, beta-caroten.
5. Cicoarea
Conţine fibre vegetale digerabile - protejează împotriva cancerului de colon.
6. Căpşunile
Nu conţin nici un component cancerigen.
7. Rodiile
Conţin vitamine şi minerale care pot neutraliza substanţele agresive din organism.
8. Ceaiul verde
Previne cancerul de esofag şi de stomac. Ceaiul verde contine enzime care neutralizează substanţele cauzatoare de cancer.
9. Varza
Face parte din cele mai active alimente în vitamina C, beta-caroten şi furnizor de acid folic. De asemenea, poate proteja împotriva cancerului de sân şi cel uterin, pentru că slăbeşte efectele nocive ale hormonilor estrogeni.
10. Grepfrutul
E bogat în vitamina C şi în una dintre cele mai importante clase de pigmenţi vegetali care previn cancerul.
11. Alunele
Conţin vitamina E naturală şi păstrează celulele înainte de expunerea la razele UV. Prin acizii graşi, vitamina E este bine absorbită.
12. Cerealele de ovăz
Conţin mulţi agenţi anticancer: zinc, vitamina E, provitamina A. Pentru pacienţii cu cancer: fulgi de ovăz cu ulei de nuci!
13. Brânza
Branza conţine, printre altele, vitamina B12 şi vitamina B6 . Prima este importantă pentru creşterea celulelor normale, iar a doua e bună pentru metabolism.
14. Măceşele
Foarte bogate în Vitamina C, măceşele intervin în inactivarea radicalilor liberi.
15. Heringul
Acest peşte aprovizionează organismul deficitar de vitamină D, mai ales în timpul iernii. Lipsa vitaminei D favorizează dezvoltarea cancerului.
16. Afinele
Protejează vezica urinară prevenind infecţiile ei. Deosebit de bogată în acid folic, vitamina C.
17. Zmeura
Conţine substanţele fotochimice care protejează împotriva transformării maligne a celulelor.
18. Ouăle de găină
Sunt bogate în toate vitaminele şi mineralele. Conţinutul ridicat de vitamina D şi E protejează împotriva cancerului.
19. Fibrele
Mazărea, fasolea şi lintele în special protejează împotriva cancerului de intestin. Probabilitatea unei boli poate fi redusă printr-o dietă bogată în fibre, cu până la 40%.
20. Coacăzele
Foarte bogate în antioxidanţi, sunt extrem de bune împotriva cancerului.
21. Fructul de cactus
Bogat în compuşi care protejează împotriva degenerării celulelor, inclusiv vitaminele C şi E. Protejează împotriva cancerului la prostată.
22. Grâul
Important protector împotriva cancerului, este esenţial pentru sistemul imunitar.
23. Usturoiul
Scade tensiunea arterială şi colesterolul. Inhibă creşterea tumorilor.
24. Şofranul de India
Conţine curcumină, ingredient activ, care protejează împotriva cancerului de colon. Doză de prevenire: o linguriţă pe zi, în supe.
25. Cacao
Îndepărtează posibilităţile de îmbolnăvire cu cancer prin substanţele bioactive pe care le conţine.
26. Pesmeţii
Protejează împotriva cancerului de colon.
27. Dovleacul
E bogat în vitaminele A, C, E şi D. În plus, conţine o mare parte a ofertei de vitamine din gama B.
28. Seminţele
Conţin cantităţi mari de acizi graşi nesaturaţi (omega-3-tip). Sunt bogate în seleniu şi alte minerale.
29. Uleiul din porumb
Conţine cea mai multă vitamină E dintre toate uleiurile.
30. Ştevia
Combinaţie de vitamina K şi vitamina C, poate inhiba creşterea celulelor canceroase.
31. Mango
Conţine foarte multă vitamina A. Intervine în inactivarea radicalilor liberi.
32. Morcovii
Pot compensa radiaţiile ultraviolete şi fumatul prin conţinutul foarte ridicat de beta-caroten.
33. Uleiul de nuci sau alune
E bogat în acizi graşi polinesaturaţi şi bun împotriva influenţelor negative de mediu, cum ar fi poluanţii atmosferici care pot afecta sever organismul uman.
34. Papaya
Conţine papaina, chymopapain - aceste enzime sunt folosite în tratamentul cancerului.
35. Migdalele
Proporţia ridicată de seleniu o face deosebit de importantă pentru prevenirea cancerului.
36. Cartofii
Au extrem de multe vitamine anticancer, dar le rămân în proporţie maximă doar atunci când cartoful este fiert.
37. Fisticul
Conţine vitamina A şi selenium şi poate preveni într-o anumită măsură cancerul la plămâni.
38. Prazul
Vitaminele şi antioxidanţii reduc riscul de cancer.
39. Alimentele probiotice
Iaurtul, chefirul, varza proaspătă contribuie la rezistenţa florei intestinale şi inhibă pătrunderea de substanţe străine în organism.
40. Pâinea de secară
Ideală în prevenirea cancerului, secara este bogată în acid phytic, acesta prevenind creşterea celulelor canceroase. Ajută în mod deosebit la prevenirea cancerului de sân.
41. Varza de Bruxelles
Conţine vitamina C de două ori mai mult decât portocalele. Acoperă nevoia organismului de acid folic.
42. Sfecla roşie
Este bogată în acid folic, conţine betanină.
43. Cătina
Un mix esenţial de vitamine, minerale şi fitochimicale.
44. Susanul
Conţine fitosteroli - aceşti compuşi secundari de plante pentru reducerea colesterolului protejează împotriva cancerului.
45. Laptele de soia
Protejează mai ales împotriva tumorilor ce apar la femei, datorită substanţelor vegetale secundare.
46. Agrişele
Sunt bogate în pectină. Aceasta distruge sursa de toxine din intestine.
47. Spanacul
Acidul folic inhibă degenerarea celulelor.
48. Roşiile
Licopenul protejează împotriva cancerului pulmonar.
49. Somonul sălbatic
Conţine în mod semnificativ mai mult omega-3, acizi graşi, decât somonul de crescătorie. Aceşti acizi sunt esenţiali în protejarea împotriva cancerului.
50. Varza creaţă
Inhibă răspândirea celulelor canceroase. Vitaminele şi mineralele cresc imunitatea.

Dr. Loti Popescu
Master European Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate
Sef BPPSEPS/DSPJ Constanta

http://www.dspct.ro/index.php?p=afiseaza_comunicat&id=480

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu